Katana Nómenklatúra
A Katana világában fontos ismerni a szókincset, mert csak japán szavakat használnak! De ne aggódj, ez az oldal segít könnyebben eligazodni, és megtanít néhány japán szóra is!
👉 A Katana nómenklatúra egyes részeinek megfelelő címekre kattintva további részletekhez juthat.
1. A Katana penge
Ez a legfontosabb és legrészletesebb rész, és az ár 50%-át teszi ki, mivel a kovácsolás technikai jellegű és az acélok változatosak.
A. Nagasa

A Katana Nagasa a penge hosszára utal. Ezt úgy találjuk meg, hogy a habaki hátsó részén lévő bevágástól, az úgynevezett Munemachitól a penge hegyéig egyenes vonalban mérünk, ahogy a fenti ábrán látható.
B. Sori

A Sori a penge görbületét méri. Ez a görbület Katanánként változhat, és a görbület intenzitásától függően többféle elnevezést is kaphat.
C. Shinogi & Shinogi-Ji

Ez a két japán kifejezés kiegészíti egymást. A Shinogi a penge élétől a vonalig tartó rész, amely meghatározza ugyanannak a pengének a laposát. A penge lapos részét ezért Shinogi-Ji-nek nevezik.

D. Hamon
A Hamon az a keményedési vonal, amely elválasztja a penge legmerevebb, éles részét a másik, puhább résztől. A penge egy részét agyagkeverékkel vonják be, amelyet felhevítenek és edzenek. Az agyaggal bevont rész sokkal gyorsabban hűl le, ezért keményebb és élesebb lesz.
Ez a Hamon nem rendelkezik 100%-os sikerességi aránnyal, és ez befolyásolja a csúcsminőségű pengék árát.
E. Boshi
Ez a rész a Hamon keményedési vonalára utal , amely a Katana hegyéig (Kissaki) terjed. Ennek a pontnak a csiszolása hosszú időt vehet igénybe, mivel nagyon fontos. Ugyanolyan fontos, mint a penge többi része, és felfedi a Boshi-t.
F. Yokote
A Yokote határozza meg, hogy mi választja el a pengét a Kissakitól. Szinte minden Katanának megvan ez a jellemzője, bár vannak kivételek a Yokote nélküli Katanáknál, ahol a penge teljes hosszában összefüggő.
G. Kissaki

A Kissaki a Katana hegye, ahogy a fenti képen látható. Ez a pont választja el a katana penge többi részét a Yokote-tól. A Kissaki hegye Katanánként változik; lehet nagyobb vagy kisebb.
H. Ha

A Ha a penge vágóéle. Ez az a része a pengének, amelyet a hagyományos módon általában kalapáccsal edzenek. Ennek a résznek az élessége, valamint a felhasznált edzés és acélok határozzák meg a vágóél minőségét, valamint a merevségét és szilárdságát. Fontos, hogy a penge hosszú ideig kitartson, és sok vágást kibírjon.
I. BO-HI

A Bo-Hi a Katana pengéjébe vésett vonal, amely csökkenti a penge súlyát, ugyanakkor a kard egyensúlyi pontját is beállítja. Ez a bo-hi torok a hangzás szempontjából is hasznos, mivel a szél hangjából tudatja, hogy jó-e a vágás, ami eléggé kielégítő.
J. Nakago
A Nakago a katana tüskéje. Ez az a rész, amely a pengétől a markolat alatt folytatódik. Ez a rejtett rész sok mindent elárul, például a kovácsmester aláírását. Még ha ez a rész első látásra nem is látható, valójában nagyon fontos a penge szilárdsága szempontjából, hogy az acél ne törjön el vágás közben.
2. Katana Hüvely
A. Saya

A Saya a Katana hüvelye. Ezt a hüvelyt úgy tervezték, hogy a penge a lehető leggyorsabban kihúzható legyen. Ezért nagyon könnyű kihúzni, de a mérete is tökéletes ahhoz, hogy a katanát úgy tartsa, hogy az ne essen ki belőle. Ez a hüvely általában különböző mintákkal és színekkel lakkozott fából készül.

B. Shitadome & Kurigata
Ez a két rész egy párt alkot. Ez a kis rész a Sageo megkötésére szolgál, amelyet aztán a viselő övéhez rögzítenek. Ez teszi a hüvelyt egyszerre praktikussá és esztétikussá.
C. Sageo
Mint már említettük, a Sageo egy kötél, amellyel a Katanát a gyakorló övéhez rögzítik. Ennek a kötélnek különböző anyagai és színei vannak. Hagyományosan a Sageo színét a Tsuka markolatához igazítják.
3. A Katana markolata és a pengéje között
A. Habaki & Seppa

Mielőtt a markolat részével foglalkoznánk, van néhány fontos részlet a penge és az eleje között, amelyek a Habaki és a Seppa. Ez a két kis rész összekapcsolódik és nagyon fontos.
A Habaki a helyén tartja a pengét, szorosan illeszkedik a hüvelybe anélkül, hogy túl bonyolulttá tenné a kard kihúzását, ugyanakkor csökkenti a markolatban csapás közben érezhető ütést és rezgést.
A Seppa két kis alátét, amelyek kitöltik a Tsuba és a fogantyú, valamint a Habaki és a Tsuba közötti réseket. Ez jobban a helyén tartja a nómenklatúrát, és segít csökkenteni az ütődéseket is.
B. Tsuba

A Tsuba a Katana őrzője. Nemcsak a kezet védi, hanem megakadályozza, hogy a keze előrecsússzon. Súlyként és az egyensúlyi pont beállítására is használható, és igazi műalkotás.
4. Katana Markolat

A. Fuchi
A Fuchii egy fémgyűrű, amely megerősíti a Katana szerkezetét, de egyben elrejti alatta a markolatot. Gyakran faragnak rá egyedi hagyományos motívumokat, például a szitakötőt.
B. Tsuka-Ito
Ez a „kötél”, amelyet a fogantyú felhúzására használnak (same). A Katana ezen részének különböző technikái és anyagai vannak. Az Ito készülhet poliészterből, bőrből, pamutból, szarvasbőrből vagy más anyagokból.

C. Same
A Same bőr shagreen. Arája- vagy cápabőr, ez az anyag nem csak szilárd tartást biztosít az Ito számára a shagreen, de az ütések elnyelésére is tökéletes, miközben esztétikus felületet biztosít.
D. Mekugi
A Mekugis fából készült cövekek (kettő). Ezek a Mekugik a nyélnek a pengéhez való rögzítését segítik, mivel áthaladnak az érintőn. A valóságban azonban a nyél már nélkülük is nagyon szilárd, és csak egy Mekugi lehet.
E. Menuki

Ezek különböző anyagokból, például rézből vagy sárgarézből készült díszek. Megkönnyítik a fogást, ugyanakkor a katana markolatát hagyományos díszítéssel díszítik.
F. Kashira

Ez a Katana pommelje, a Fuchival együtt készül (gyakran hasonló minták vannak a kettő között), és lehetővé teszi a Tsuka, valamint a nyél többi részének rögzítését, miközben egyedi látványt nyújt.